Homepage

Almelo - Nordhorn kanaal

Het Almelo - Nordhorn kanaal is 37,6  km lang en loopt van Nordhorn in Duitsland naar Almelo in Twente.kaart almelo nordhorn

Het kanaal kan ongeveer 200.000 m3 water bevatten en had oorspronkelijk een breedte van 13,9 meter aan de oppervlakte en 7,5 meter op de bodem. Bij Nordhorn is het kanaal verbonden met de Vecht en via een verbindingskanaal aangesloten op het Vecht-Eemskanaal. Het Almelo - Nordhorn kanaal werd gegraven aan het eind van de 19e eeuw.Het hoogte verschil van het kanaal is ruim tien meter tussen Duitsland en Nederland. Het kanaal kan beschouwd worden als een industrieel monument uit de tweede helft van de 19e eeuw.

sluis reutem
Oorspronkelijk waren er in het kanaal zes sluizen maar de meeste sluizen zijn niet behouden en zijn vervangen door stuwen.
Bij Reutum bevindt zich nog een sluis. In 1960 is het kanaal gesloten voor de scheepkaart en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een natuurgebied met vele soorten bloemen,vissen en vogels. Ook waterplanten zijn hier volop te vinden. Het is een mooi water voor de sportvisser. De kanten zijn veelal ongeschoeid en moet je door het gras en riet om bij het water te komen. Het kanaal heeft een goed visbestand o.a voorns en brasem maar ook karpers,snoek en baars.Voor degene die van fietsen, rust en natuur houdt is dit een prachtig gebied.

schuivenhuisje
Bij Harseveld kruist de Dinkel het kanaal.
De Dinkel splitst zich,ten zuiden,vlak voor het kanaal Almelo-Nordhorn in tweeën. De linker tak loopt in de richting van het aan de overkant liggende stenen Dinkelhuisje, de rechter tak loopt recht naar het kanaal en wordt door een duiker of onderleider onder het kanaal door geleid.

stuw
Er is hier een op stenen muurwerk gebouwde metaalconstructie met schuiven aangebracht, die over de Dinkel ligt. De schuiven kunnen omhoog worden gehesen om water door te laten, maar men kan ze ook laten zakken om de doorgang af te sluiten. Dit aquaduct wordt wel als het oudste van Nederland gezien.

 

 

 

'ResponsiveMedia' plugin by Geoff Hayward.

Opnames gemaakt op Zaterdag 29-08-2015