Homepage

Watermolen "de Noordmolen",

De Noordmolen is een watermolen in de Nederlandse gemeente Hof van Holland (Delden). Hij ligt in het noordoosten van de buurtschap Deldeneresch. Vroeger was het een dubbele watermolen, thans resteert alleen de oliemolen, bestemd voor het persen van olie uit koolzaad en lijnzaad.

 

'ResponsiveMedia' plugin by Geoff Hayward.

Opnames gemaakt op Donderdag 28-05-2015

Van oudsher hoort de Noordmolen bij het landgoed Twickel.

De Noordmolen ligt aan de Oelerbeek die beneden de watermolen als Azelerbeek verderstroomt. De oliemolen ligt op de linkeroever en is geheel maalvaardig. De op de rechteroever gelegen waterkorenmolen die twee raderen had werd tussen 1820 en 1832 afgebroken.

 

De Noordmolen bestond al vóór 1347 wanneer Hasike to der Nortmolen en haar zuster in een transportakte worden genoemd.

 

noordmolen

 

Restauratie

 

Tussen 1977 en 1989 werd de molen gerestaureerd. Zo werd de Noordmolen in 1984 van een nieuw rad voorzien. Dit rad was een geschenk van de Rotaryclub Delden-Borne. Sinds 1990 wordt de molen dankzij de inzet van vrijwilligers regelmatig in bedrijf gehouden. In 2006 was opnieuw een grondige restauratie nodig. Zo werd het rad en de stoel waarin dit draait vervangen. De brug over de Oeler- en Azelerbeek met de schutten werd vernieuwd en de kademuren werden opnieuw opgetrokken. Tevens verrees tegenover de molen een molenaarshuisje. De restauratie werd gerealiseerd in het kader van het Europese Leader+-project. Ter gelegenheid van de heropening in juli 2006 werd een dvd uitgebracht over de molen en de omgeving, waarop tevens een twaalftal fiets- en wandelroutes zijn opgenomen.