Homepage

Mooi Twenteland (Twente) (maak in het menu Twenteland uw keuze om mooie plekjes te bekijken)

Mooi Twenteland (Twente)  is een landstreek in het oosten van Nederland, die het oostelijke deel van de provincie Overijssel omvat. De bewoners heten Twentenaren of (informeel) Tukkers.De grenzen worden gevormd door de riviertjes de Regge en de Dinkel.Twente is een streek met prachtige landschappen en mooie historische plaatsen.Het gebied wordt van noord naar zuid door een heuvelrug doorsneden, waarvan de Tankenberg bij Oldenzaal het hoogste punt is. Rond Ootmarsum, Denekamp, Nijverdal en Markelo liggen heuvelachtige landschappen met vele bossen.

twentekaart

Tussen Enschede, Haaksbergen, Hof van Twente (oostelijk deel) en Hengelo ligt een natuurrijk gebied (Zoutmarke) dat zich kenmerkt door een historie van zoutwinning. Akzo Nobel wint sinds 1918 zout in Twente. Zoutwinning is begonnen in Boekelo en sinds 1933 verplaatst naar de omgeving van Hengelo en Enschede. Op basis van een proefboring en uitgebreid onderzoek in de regio heeft Akzo Nobel in 2011 besloten om een nieuwe zoutwinning in het gebied ten noorden van Haaksbergen te ontwikkelen.

akzo
Zouthuisjes zijn erg kenmerkend in dit gebied. De zoutlaag is ongeveer 50 meter dik en bevindt zich op circa een diepte tussen 300 en 450 meter. Akzo Nobel poduceert circa 2,5 miljoen ton zout per jaar in Hengelo.